حافظه كوتاه مدت چيست؟

حافظه حسي در نظريه خبرپردازي حافظه كوتاه مدت نام دارد. در واقع اطلاعات پس از ورود به حافظه حسي مورد توجه قرار مي گيرد و سپس وارد حافظه كوتاه مدت مي شود. برخلاف حافظه حسي كه اطلاعات مطابق با محرك هاي حسي ذخيره مي شود، در حافظه كوتاه مدت اطلاعات به صورت رمز در مي آيند و به صورت تصويري يا صوتي و يا شنيداري؛ البته اين حافظه از رمزهاي ديگري مانند رمزهاي معنايي هم استفاده مي كند.

حافظه كوتاه مدت چيست؟

 

حافظه كوتاه مدت چيست؟

 

به طور مثال هنگامي كه به يك شماره تلفن نگاه مي كنيم و تا لحظه گرفتن شماره آن را حفظ مي كنيم، در واقع يكي از كارهاي زير را انجام مي دهيم:

  1. يك تصوير ذهني از آن شماره به خاطر مي سپاريم.
  2. صداي ارقام را حفظ مي كنيم.
  3. نوعي تداعي مي كنيم.

اطلاعات وارد شده به حافظه كوتاه مدت براي ۳۰ ثانيه باقي مي مانند و پس از آن اگر تكرار نشوند فراموش خواهند شد.

تقويت حافظه كوتاه مدت

 

 

  • براي اين منظور بايد اطلاعات را مرور كنيم كه، به مرور ذهني شهرت دارد. اين كار براي حافظه كوتاه مدت به منزله ي يك داروي تقويت حافظه است. اين مطالب تا زماني كه تكرار مي شوند فراموش نخواهند شد.
  • براي مطالبي كه قصد داريم آنها را ياد بگيريم يا به عبارت ديگر به حافظه بلند مدت انتقال دهيم علاوه بر مرور ذهني لازم است بين مطالب جديد با مطابي كه از قبل خوانده شده و در حافظه بلند مدت ثبت شده يك ارتباط موثر برقرار كنيم.

حافظه فعال

حافظه كوتاه مدت را حافظه فعال نيز مي خوانند، زيرا اين حافظه با اطلاعاتي كه در ذهن به طور فعال وجود دارد و در حال انتقال به حافظه دراز مدت مي باشند سرو كار خواهد داشت. اين حافظه بيشتر به صورت يك تدبير ذهني براي رفع نيازهاي آني عمل مي كند. مهم ترين مزيت اين حافظه در اين است كه اين امكان را به ما مي دهد تا اطلاعات را براي مدتي كه نياز داريم در ذهن نگاه داريم. اين نكته حائز اهميت است، فراموش شدن اطلاعات از حافظه كوتاه مدت بسيار مفيد است. به اين علت كه وقتي حجم عظيمي از اطلاعات قصد وارد شدن به حافظه را دارند اگر اطلاعات وارد شده حذف نشود جايي براي ورود اطلاعات جديد به حافظه كوتاه مدت وجود ندارد.

 

 ويژگي هاي مهم

  •  تصميمات جاري زندگي به كمك آن انجام مي گيرد.
  • براي حل مسائل مختلف زندگي از اين حافظه كمك مي‌گيريم.

اين نكته را مورد توجه قرار دهيد كه ممكن است اطلاعات خارج از اين حافظه استفاده شود اما عمل واقعي تنها براساس اطلاعاتي كه در اين حافظه وجود دارند ميسر مي شود.

 

چه مواردي باعث ضعف حافظه مي‌شوند؟

 

 

اگر مواد غذايي كه مصرف مي‌كنيد آهن نداشته باشد، حافظه‌تان به‌مرورزمان تضعيف مي‌شود. دانش آموزان و دانشجوياني كه در فكر تقويت حافظه‌شان هستند، نبايد دنبال غذاهاي خاص و رژيم غذايي ويژه باشند. اين افراد بايد الگوي غذايي درست و سالم داشته باشند. براي اينكه خون به مغز انسان برسد و حافظه، خود را تقويت و تثبيت كند، بايد مواد غذايي آهن‌دار مصرف شود. مواد غذايي كه اُمگا سه دارند، عروق مغز را باز مي‌كنند و خون را به مغز سريع‌تر مي‌رسانند. درصورتي‌كه كمبود كلسيم و منيزيم داريد و پزشك كمبود اين مواد را تشخيص داده باشد، مي‌توانيد با مصرف منيزيم و كلسيم به تقويت حافظه خود بپردازيد.

حافظه كوتاه مدت چيست؟ عملكرد حافظه كوتاه مدت ويژگي هاي حافظه كوتاه مدت

 

قرص تقويتي چه تأثيراتي درافزايش حافظه دارد؟

تقويت‌كننده‌ها زماني نيازاند كه برنامه غذايي شما كامل نباشد. اگر از تمام مواد غذايي به مقدار مناسب مصرف كنيد ديگر تقويت‌كننده و مكمل‌هاي غذايي نياز نيست. قرص تقويتي قدرت خاصي ندارد و جادو و اعجازي در خود ندارد. اگرچه، در دوران دبيرستان به دختران نوجوان توصيه مي‌شود كه قرص آهن و مكمل‌هاي غذايي مصرف كنند زيرا در معرض كمبود آهن هستند. در افرادي كه فقر آهن دارند، كمبود روي ديده شده است؛ بنابراين اين افراد بايد از مكمل اسيدفوليك نيز استفاده كنند. آهن ماده مورد نياز بدن است اما اگر از اين ماده زياد استفاده شود و افراط به خرج دهيد، همين ماده به ماده‌اي سمي در بدن تبديل خواهد شد؛ بنابراين بايد در مصرف مواد غذايي اعتدال داشت. مقدار معمول مصرف آهن براي زنان ۱۸ ميلي‌گرم و حداكثر ۴۵ ميلي‌گرم است. براي افرادي كه به فقر آهن مبتلا هستند، اين اعداد تغيير و افزايش مي‌يابند.

حافظه كوتاه مدت حافظه كوتاه مدت انسان حافظه كوتاه مدت چيست

اثرات صبحانه بر روي حافظه چيست؟

 

 

صبحانه تمركز افراد را در طول روز زياد مي‌كند و روزتان را پرنشاط‌تر و شادتر مي‌كند. همچنين باعث مي‌شود تا قدرت يادگيري‌تان در طول روز افزايش يابد. دانش آموزان و دانشجويان حتماً بايد در طول روز صبحانه بخورند تا در درس‌ها و مخصوصاً امتحانات تمركز خود را از دست ندهند و قدرت حافظه و يادگيري‌شان حفظ شود. دارويي براي تقويت حافظه وجود ندارد. قرص‌هايي در بازار عرضه مي‌شوند كه به اسم مكمل‌هاي روي و آهن به فروش مي‌رسند. جالب است بدانيد هيچ‌كدام از اين قرص‌ها مورد تائيد پزشكان نيستند؛ بنابراين از مصرف اين قرص‌ها اجتناب كنيد. مصرف يك يا دو بار اين مكمل‌ها شايد مشكلي ايجاد نكند، اما مصرف بيش از اين حد از آن‌ها مشكل‌زا خواهد بود و اثرات نامناسبي خواهد داشت.

انواع حافظه در روانشناسي تفاوت حافظه كوتاه مدت و بلند مدت

چرا حافظه‌مان را از دست مي‌دهيم و دچار فراموشي مي‌شويم؟

استرس و فشار رواني و روحي

اضطراب و استرس مي‌تواند انسان را دچار فراموشي و آلزايمير كند. افرادي كه كارهاي پراسترس انجام مي‌دهند و براي هر كاري فكر و دغدغه بيش از حد دارند و زندگي را به خود سخت مي‌گيرند، بيشتر دچار فراموشي مي‌شوند. مشكلات روحي از طريق دارو و مشاوره درمان مي‌شوند.

 

خواب عميق و متوقف شدن تنفس چندين بار در طول خواب

 

 

در اين مورد، انتقال اكسيژن به مغز فرد در طول خواب چندين بار متوقف مي‌شود و اين امر حافظه را تضعيف مي‌كند و عقل زايل مي‌شود. فرد با متوقف شدن تنفس از خواب بيدار مي‌شود. به اين اتفاق، بيماري آينه خواب مي‌گويند. اگر در حين كارهاي روزانه سريع خسته مي‌شويد، سردرد داريد و بلند در حين خواب خروپف مي‌كنيد، بدانيد شما آينه خواب داريد.

از دست دادن حافظه به دليل مصرف برخي از داروها

چند نوع دارو وجود دارد كه روي حافظه تأثيرگذار است و ممكن است باعث فراموشي و از دست دادن حافظه شوند، آن‌ها عبارتند از:

-قرص خواب آور

-آنتي هيستامين و داروهايي كه از حساسيت ممانعت به عمل مي آورند

-داروهاي ضد استرس

-داروهاي ديابت

-داروهاي كاهش كلسترول

-دارو ضد غم و افسردگي

-يك سري از دارو‌هاي مسكن

مسدود شدن رگ‌هاي خوني در اثر سكته

 

اگر دچار سكته شويد، رگ‌هاي مغزي شما بسته مي‌شوند. اين سكته باعث مي‌شود عملكرد مغز به‌تدريج دچار تغييرات از خفيف تا شديد شود. به اين اتفاق، آسيب رگي مغز مي‌گويند. افرادي بيشتر در معرض سكته هستند كه حافظه خود را از دست داده‌اند. از نشانه هاي سكته، از دست دادن حافظه است.

كمبود مواد مغذي در بدن

ويتامين B12 از جمله موادي است كه به اعصاب انسان و قدرت حافظه كمك مي‌كند. اين ماده مغذي در فراورده‌هاي لبني، گوشتي، ماهي‌ها و مواد غذايي كه با B12 غني شده اند، وجود دارد.

افسردگي

انسان مبتلا به افسردگي، خاطرات خود را از دست مي‌دهد. اگر انسان افسرده خلق‌وخوي خود را بهتر كند، امكان اين وجود دارد كه خاطرات خود را دوباره به دست بياورد. مصرف هم زمان چند دارو و كمبود خواب از دلايل ديگر فراموشي هستند.

ميكروب

افرادي كه دچار ويروس‌هايي نظير تبخال مي‌شوند، بيشتر در معرض از دست دادن حافظه هستند. تبخال ويروسي است كه واكسن خاصي ندارد. اگر به صورت منظم ورزش كنيد، از عفونت‌ها دور مي‌شويد. واكسن‌هايي كه در دوران كودكي به شما زده‌شده است، شما را در مقابل ساير عفونت‌ها حفظ مي‌كند.

چه كار كنيم كه ذهنمان تقويت شود؟

 

 

به قول معروف مغزتان را آكبند نگذاريد، از آن استفاده كنيد. بخوانيد و بنويسيد. گاهي شعري را در ذهنتان حفظ كنيد و آن را هرروز چند بار تكرار نماييد. قرآن نيز كتابي است كه داراي آيات بسيار است و با خواندن و حفظ كردن آن نه‌تنها پاداش آخروي و دنيوي مي‌گيريد، بلكه حافظه خود را نيز تقويت مي‌كنيد. تغذيه سالم داشته باشيد؛ ميوه، سبزي، ماهي و آب به مقدار لازم و مورد نياز بدنتان مصرف كنيد. ورزش كنيد تا آرام شويد تا استرس‌ها از شما دور شوند. ورزش‌هاي ذهني مثل شطرنج، بازي فكري و جورچين مي‌تواند ذهن شما را به كارگيرد و حافظه‌تان را تقويت كند.

نتيجه گيري

طبق پژوهشهاي انجام شده گنجايش حافظه كوتاه مدت تا ۹ ماده اطلاعاتي براي بزرگسالان مي باشد. اين آمار براي بعضي افراد به ۵ ماده اطلاعاتي هم مي رسد. تنها راه افزايش ظرفيت حافظه كوتاه مدت دسته بندي اطلاعات در آن حافظه مي باشد. اطلاعات پس از ورود به حافظه ي حسي به كمك توجه و تمركز ذهن وارد حافظه ي كوتاه مدت مي شوند. پس از ورود اطلاعات به كمك تمركز حواس به حافظه ي كوتاه مدت اين اطلاعات درآنجا حدود۳۰ ثانيه باقي مي مانند. بنابراين راه ها ي افزايش تمركز به تقويت حافظه ي كوتاه مدت كمك مي كند. به اين ترتيب در روش صحيح مطالعه ابتدا بايد توجه و تمركز روي مطالب را افزايش داد تا اطلاعات وارد حافظه ي كوتاه مدت شوند و سپس با اطلاعات قبلي پيوند دهيم تا وارد حافظه ي بلند مدت شوند.

خواهشمنديم با ديدگاه سازنده خود ما را در ارائه هرچه بهتر مقالات ياري نماييد.

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.