گرفتن سود بانكي، منفعت يا خطر

بانك جهاني در سال ۲۰۱۲ ميلادي ، گزارشي را منتشر كرد كه در آن ، در مورد نرخ سپرده هاي بانكي ۱۳۸ كشور جهان ، اطلاعاتي را در اختيار همگان قرار مي داد . بر طبق اين گزارش ، نرخ سود سپرده در كشور ايران ، ۱۴٫۸ درصد اعلام شده بود و اين عدد باعث شده بود كه كشور ايران ، در رتبه پنجم از نظر ميزان سودي كه بانك به مشتريانش مي دهد ، قرار بگيرد . اين باعث شده بود كه بعد از كشورهاي بلاروس ، يمن ، تركيه و اوگاندا ، كشور ايران ، بالاترين سود را به سپرده گذاران خودش پرداخت كند . در سال ۲۰۱۲ ، سود پرداختي از جانب كشور بلاروس ، ۲۲٫۳ درصد و كشور يمن ، ۱۹٫۵ درصد و كشور تركيه ، ۱۶٫۴ درصد و كشور اوگاندا ، ۱۶٫۲ درصد بوده است .

خطر گرفتن سود بانكي دليل وعده سود بانكي بالا راه هاي كسب درآمدسود

 

ارتباط سود بانكي و تورم

 

گرفتن سود بانكي، منفعت يا خطر2

 

بانك هاي كشورهايي كه بالاترين سود را به مشتريانشان پرداخت مي كنند ، اغلب ميزان تورم در كشورشان بسيار بالاست . بنابراين ، ميزان واقعي سود سپرده در اين كشورها ، بسيار كمتر از نرخ رسمي آن است . مثلا بلاروس كه گفتيم بيشترين سود بانكي را مي دهد ، از لحاظ ميزان تورم ، اولين رتبه را در جهان به خودش اختصاص داده است و در سال ۲۰۱۲ ميلادي ، ميزان تورم در اين كشور ۵۹٫۲ درصد اعلام شده است!

ايران هم كه در همان سال ، رتبه پنجم را از نظر سود بانكي از آن خودش كرده بود ، از نظر ميزان تورم ، در رتبه سوم جهان قرار گرفته بود و ميزان تورم در ايران ، ۲۷٫۳ درصد اعلام شده بود . كشورهاي سوئيس و هنگ كنگ ، كمترين ميزان سود بانكي را پرداخت مي كنند و حتما برايتان جاب است كه عدد اين سود بانكي پرداختي ، برابر صفر مي باشد.

آموزش رايگان كسب ثروت ارتباط سود بانكي و تورم بهره زياد

 

دليل وعده سود بانكي بالا

رئيس بانك مركزي ايران ، اخيرا اعلام كرده است كه بانك ها و موسساتي كه به مردم وعده مي دهند كه سود بالايي بهشان پرداخت كنند ، در حقيقت مشكل دارند و مي خواهند زمان بخرند . با خودتان فكر كنيد . چرا يك بانك بايد سود بالايي پرداخت كند ؟! منطق بانك مي گويد كه وقتي كه يك بانك چنين وعده و وعيدي مي دهد ، مي خواهد به هر قيمتي كه شده توجه مردم را به سمت سپرده گذاري در موسسه اش جلب كند و پولشان را جذب كند و به خودش اختصاص بدهد .

سود بالا سود كردن ضرر سود بانكي بالا براي اقتصاد كسب ثروت

ضرر سود بانكي بالا براي اقتصاد

 

گرفتن سود بانكي، منفعت يا خطر3

ميزان سود بانكي ، يكي از مهمترين عواملي است كه بر فعاليت هاي اقتصادي ، اثر مي گذارد . سودي كه بانك ها به سپرده هاي بانكي پرداخت مي كنند ، توليد و اشتغال كشور را تحت تاثير خودش قرار مي دهد . وقتي كه سود پرداختي از جانب بانك بالا باشد ، همه پول ها ناخودآگاه روانه بانك ها مي شوند واز آن جايي كه با انجام هيچ فعاليت اقتصادي اي ، نمي توانند اين ميزان سود را به دست بياورند ، در نتيجه به جاي شركت در كارهاي توليدي ، رو مي آورند به سپرده گذاري در بانك ها .

 

كاهش اعتماد مردم به بانك ها

گفتيم كه بانك براي حذب پول مردم به سمت خودش ، مي آيد به آن ها وعده و وعيد مي دهد و در نهايت مردم پولشان را به بانك مي سپارند اما بانك ، با سود زيادي كه به سپرده گذاران خودش پرداخت مي كند ، در نهايت به جايي مي رسد كه نمي تواند همه تسهيلاتي را كه قولش را داده بود ، به مرحله عمل برساند و در نتيجه اعتماد مردم به بانك و بانك داري از بين مي رود و هجوم مي آورند به سمت بانك ها تا پول خودشان را پس بگيرند و همين مسئله ، منجر به ورشكستگي بانك ها مي شود . بنابراين رئيس بانك جهاني به مردم هشدار داده كه از سرمايه گذاري در بانك هايي كه قول سود بالايي را به آن ها مي دهند ، خودداري كنند ؛ چون اين بانك ها ، در معرض ورشكسته شدن هستند .

گرفتن سود بانكي گرفتن سود بانكي ، منفعت يا خطر هوش مالي و سرمايه گذاري

 

جلوگيري از تورم، از طريق تغيير سود بانكي

 

گرفتن سود بانكي، منفعت يا خطر4

 

درباره تاثير كاهش ميزان سود بانكي بر اقتصاد كشور ، حرف و حديث زيادي وجود دارد . زماني صحبت بود كه وقتي كه تورم بالاست ، نرخ سود بانكي بايد بالا باشد . ولي وقتي كه ميزان تورم ، به ۴۰ درصد رسيد ، ميزان سود بانكي از ۲۲ درصد تغييري نكرد . از طرف ديگر گفته مي شود كه نرخ تورم ، ۱۴-۱۳ درصد است كه اين رقم ، چندان واقعيت ندارد . چون فرمول هايي كه به وسيله آن ها نرخ تورم را تعيين مي كنند ، با واقعيت اقتصادي جامعه ، كمي تفاوت دارد و آن چيزي كه مردم از تورم حس مي كنند با آن چه كه اعلام مي شود ، در خيلي از موارد ، منطبق نيست .

 

دو نكته كليدي درباره سود بانكي در كشور ايران

درباره سود بانكي ، دو نكته كليدي وجود دارد كه حتما بايد در كشور ايران رعايت بشوند . اول اين كه ، سود بانكي اي كه بانك به فردي كه سپرده گذاري كرده است پرداخت مي كند و آن چيزي كه در مقابل ارائه تسهيلات بانكي از مشتريان خودش دريافت مي كند ، بايد بر اساس قانون عمليات بانكداري بدون ربا باشد .

نكته دوم اين است كه ميزان سودي كه بانك به مشتريانش پرداخت مي كند و همچنين سود تسهيلاتي اي كه بانك از مشتريانش دريافت مي كند ، بايد رقمي باشد كه در محدوده نرخ تورم به اضافه يا منهاي يك يا دو درصد باشد و نبايد بيشتر از اين مقدار ، از تورم فاصله بگيرد . هر وقت ديديد كه  ميزان تورم ، از ميزان سود بانكي خيلي فاصله گرفته است ، مطمئن باشيد كه يك عامل غير اقتصادي كه براي اقتصاد سالم و رقابتي ايجاد مزاحمت مي كند ، وجود دارد .

 

چرا مردم به سپرده گذاري در بانك ها علاقه دارند ؟

 

گرفتن سود بانكي، منفعت يا خطر5

 

وقتي كه افراد پول خودشان را داخل بانك مي گذارند ، نه مالياتي پرداخت مي كنند و نه احتياج است كه ريسكي بكنند . علاوه بر اين ، پولي كه در نزد بانك است ، نقد شوندگي بالايي دارد يعني هر زماني كه فرد بخواهد ، مي تواند پول خودش را از بانك ، پس بگيرد . بنابراين وقتي كه سود بانكي ، بسيار بالاتر از تورم باشد ، هر انسان عاقلي به اين سمت مي آيد كه بجاي ريسك كردن و سرمايه گذاري در فعاليت هاي مختلف و هزينه هايي كه در بر دارند ، پول خودش را در بانك بگذارد و در  توليد و اشتغال ، كه در نهايت موجب رونق اقتصادي جامعه مي شود ، خودداري كند و روز به روز بر ثروت خودش اضافه كند .

 

آيا كاهش سود بانكي ، موجب ضرر كردن سپرده گذاران مي شود ؟

در زمان كاهش سود سپرده هاي بانكي ، سپرده گذاران نبايد فكر كنند كه متضرر شده اند چون افراد معمولا پولشان را در بانك مي گذارند تا قدرت خريد توسط سرمايه شان را حفظ بكنند و علاوه بر اين ، بتوانند كسب در آمد كنند . وقتي كه ميزان سود بانكي كاهش پيدا مي كند ، همزمان قيمت ها در بازار هم اصلاح مي شوند و به عبارت ديگر ، قيمت كالا ها و خدمات پايين مي آيد. بنابراين مردم نه تنها ضرر نمي كنند بلكه اين موضوع در نهايت به نفع سپرده گذار خواهد بود . در حقيقت ، افرادي كه سود بانكي شان كم تر شده است ، وقتي كه در بازار قيمت جنسي كه خريداري مي كنند كاهش پيدا كرده باشد ، مثل اين است كه آن كسري پولشان ، جبران شده است .

نتيجه گيري

با توجه به توضيحاتي كه داديم ، مي بينيم كه گرفتن سودهاي بالاي بانكي ، منجر به دو عارضه مي شود. يكي اينكه مردم وقتي كه مي توانند به راحتي هر ماهه به مبلغ بالايي درآمد ناشي از سود سپرده هايشان دست پيدا بكنند ، ديگر به سراغ سرمايه گذاري در فعاليت هاي عمراني و كشاورزي و … نمي روند . دومين عارضه اين است كه افزايش سود بانكي ، موجب افزايش تورم يا به عبارت ديگر ، قيمت بازار مي شود .

از طرف ديگر بانك ها براي رقابت با يكديگر و جذب ثروت و سرمايه مردم به سمت خودشان ، رقم هاي بالاتري از سود را پيشنهاد مي دهند اما اغلب پس از مدتي متوجه مي شوند كه نمي توانند به قول هايي كه داده اند عمل بكنند ؛ بنابراين مي آيند و سود مشتريانشان را از اصل پولشان مي پردازند و كم كم كار به جايي مي رسد كه نمي توانند حتي اصل پول سپرده گذاران را به خودشان برگردانند و در نتيجه ، بانك ورشكسته مي شود و افراد نيز حتي اصل پول خودشان را از دست مي دهند .

بنابراين بهتر است كه پس از شنيدن پيشنهاد هاي وسوسه كننده بانك هاي مختلف براي پولدار شدن ، فقط به فكر خواباندن پولمان در يك مكان و افزايش ماهيانه آن و كسب درآمد از طريق بانك نباشيم و با يك نگاه آينده بينانه تر ، اوضاع را بررسي كنيم و بين ورشكستگي احتمالي بانك و خطر ريسك سرمايه گذاري در ساير فعاليت هاي اقتصادي و عملياتي و كسب و كار ، آن گزينه اي را انتخاب كنيم كه در آينده پشيمان نشويم .

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.