آموزش هوش مالي به كودكان و تبديل آن ها به فردي ثروتمند در آينده

اگر به جامعه‌اي كه در آن زندگي مي‌كنيم نگاهي بياندازيد، افراد تحصيلكرده‌ي فقير زيادي را خواهيد ديد. اين مسئله به اين معني است كه تحصيلات به تنهايي نمي‌تواند آينده مالي كودكان را تأمين كند. عادت‌هاي مالي و هوش مالي هر فرد در سنين پايين پايه‌ريزي مي‌شود. هوش مالي مسئله‌اي است كه در طول زندگي با يك فرد همراه است و در موفقيت و يا عدم موفقيت مالي او بيشترين سهم را خواهد داشت.

آموزش هوش مالي به كودكان

 

با آموزش هوش مالي به كودكان در آينده آن‌ها را به فردي ثروتمند تبديل كنيد2

 

به همين دليل است كه توجه كردن به آموزش هوش مالي به كودكان موضوعي است كه مي‌تواند تاثير زيادي در آينده مالي آن كودك و موفقيت يا عدم موفقيت او در سنين بزرگسالي داشته باشد. متاسفانه با وجود اهميت هوش مالي در زندگي افراد، در كشور خودمان به آموزش اين مسئله به كودكان توجه چنداني نمي‌شود. در اين مطلب سعي كرده‌ايم اهميت آموزش هوش مالي به كودكان را بيان كرده و نكاتي را ارائه كنيم كه توجه به آن‌ها مي‌تواند به آموزش موثر هوش مالي به كودكان كمك كند پس در ادامه با ما همراه باشيد.

شروع آموزش هوش مالي در سنين كودكي

خوشبختانه هوش مالي از طريق آموزش قابل ارتقاء است. چه بهتر كه اين آموزش‌ها از سنين كودكي آغاز شوند تا تاثيرگذاري بيشتري داشته باشند. هوش مالي كودك شما در واقع ديدگاه آن‌ها نسبت به پول و طرز رفتار آن‌ها با پول است. افزايش هوش مالي به كودكان كمك مي‌كند تا عادات پولي آن‌ها به شكلي پايه‌ريزي شود كه در آينده بتواند آن‌ها را به ثروت نزديك كند. البته بايد به اين نكته توجه كرد كه آموزش‌هايي كه در مورد پول و مسائل مالي به كودكان داده مي‌شود، متناسب با سن آن‌ها و برايشان قابل فهم باشد. به عنوان مسائل صحبت كردن در مورد مسائل حقوقي در قرارداد‌هاي مالي براي يك كودك جذاب و قابل فهم نخواهد بود.

پول دوست داشتني است

 

با آموزش هوش مالي به كودكان در آينده آن‌ها را به فردي ثروتمند تبديل كنيد4

 

از همان سنين پايين نبايد اجازه داد كه افكار منفي در مورد پول در ذهن كودكان تاثير بگذارد. در جامعه ما مرسوم شده است كه از همان دوران كودكي و نوجواني به افراد اينگونه القا مي‌شود كه افراد فقير انسان‌هاي شريف‌تري هستند و يا اينكه پول انسان را از معنويت دور مي‌كند و در مدارس اينگونه آموزش داده مي‌شود كه ارزش علم بيشتر از ثروت است و انسان بايد تمام وقت و تلاش خود را تنها براي افزايش سطح تحصيلات خود صرف كند.

بايد به كودكان آموزش داده شود كه پول چقدر در موفقيت و احساس خوشبختي انسان تاثيرگذار است. بايد آن‌ها را با اين موضوع آشنا كنيد كه افراد پولدار مي‌توانند انسان‌هاي بهتري براي اطرافيان و حتي جامعه خود باشند. اگر در طي اين سال‌ها به كودكان در مورد ارزش پول و ارزش كار آموزش داده مي‌شد امروز شاهد اين تعداد از افراد تحصيلكرده و بي پول نبوديم.

آشنايي كودكان با پول‌هاي رايج

در سنين پايين مي‌توانيد آموزش كودكان براي يادگيري تفاوت ارزش پول‌هاي رايج را شروع كنيد. به عنوان مثال سكه‌هاي رايج را مرتب به او نشان دهيد و ارزش هر كدام را براي او بگوييد. بعد از مدتي كودك قادر خواهد بود كه با توجه به ظاهر سكه‌ها تشخيص دهد كه كدام يك ارزش بيشتري دارد. در مورد پول‌هاي كاغذي هم همين كار را مي‌توانيد انجام دهيد. اين كار مي‌تواند از سنين ۳-۴ سالگي شروع شود. ميتوان گفت كه آموزش ارزش پول‌هاي رايج جزء اولين اطلاعات مالي و پولي است كه بايد به كودكان ارائه شود.

ايجاد قلك براي كودكان

 

با آموزش هوش مالي به كودكان در آينده آن‌ها را به فردي ثروتمند تبديل كنيد3

 

در همان سنين پايين بعد از صحبت در مورد پول و ياد دادن ارزش پول‌ها به كودك بهترين كار اين است كه براي او يك قلك تهيه شود.  به او ياد دهيد تا پول‌هاي سكه‌اي و كاغذي را كه به او مي‌دهيد در آن پس ‌انداز كند. توصيه مي‌شود كه از قلك‌هاي شيشه‌اي يا قلكي كه داراي جنس شفاف است، استفاده شود تا كودك بتواند پول‌ها را در آن ببيند و از انباشته شدن پول در آن لذت ببرد. سعي كنيد او را تشوق كنيد كه مراقب قلكش باشد و از آن محافظت كند. به كودكان بگوييد كه مي‌تواند با پولي كه در قلكش جمع مي‌كند چيز‌هايي را كه دوست دارد، بخرد.

اجازه بدهيد كودك در دو حالت از پول‌هاي درون قلكش استفاده كند هم در حالتي كه قلكش كاملا پر شده است و هم در حالتي كه پول كمتري در آن است و پر نشده است. با اين كار كودك ياد مي‌گيرد كه هرچه پول بيشتري پس انداز كند قدرت خريد چيز‌هاي بهتري خواهد داشت و همين موضوع باعث خواهد شد كه پس انداز براي كودك لذت‌بخش شود. انجام اين كار باعث مي‌شود كه كودك در سنين پايين با پس‌انداز كردن آشنا شده و از آن لذت ببرد.

براي پس انداز قانون قرار دهيد

زماني كه سن كودك به حدي مي‌رسد كه براي او پول توجيبي تعيين مي‌كنيد همزمان قانوني نيز براي او وضع كنيد كه مثلاً به صورت هفتگي يا ماهانه درصدي از اين پول را پس‌انداز كند. اگر كودك خود را قبل از اين زمان به خوبي با مفهوم پس‌انداز آشنا كرده باشيد و در ابتدا قوانين سختگيرانه‌اي را وضع نكنيد، مطمعناً كودكان از اين قوانين به خوبي استقبال خواهند كرد. در اين زمان و در سنين اوليه مدرسه به جاي قلك از يك حساب بانكي براي سپرده‌گذاري استفاده كنيد كه به آن سود تعلق بگيرد. هر چند هم كه اين سود ناچيز باشد اما كودك را با اين موضوع آشنا مي‌كند كه پول مي‌تواند پول بسازد. به او ياد بدهيد كه اگر براي مدتي پولش را در حساب نگه دارد، مي‌تواند سود آن را دريافت كند. در هنگام انتخاب نوع حساب با كودك خود مشورت كنيد.

صحبت با كودكان در مورد كسب و كارتان

 

با آموزش هوش مالي به كودكان در آينده آن‌ها را به فردي ثروتمند تبديل كنيد5

 

براي آشنايي كودكان با كسب و كار و كسب درآمد مي‌توان زماني را به طور روزانه اختصاص داد و با آن‌ها در مورد كسب و كاري كه داريد، صحبت كنيد. به آن‌ها بگوييد كه چرا شما بايد كار كنيد و كسب درآمد چه نقشي در زندگي شما دارد. به عبارت ديگر سعي كنيد ارزش كار، تلاش و كسب درآمد را به آن‌ها ياد بدهيد.

حتي مي‌توانيد در مورد مسائل مالي با آن‌ها مشورت كنيد به عنوان مثال بگوييد مي‌خواهم فلان وسيله را بخرم و قيمت آن اين مقدار است، آيا به نظرت اين قيمت براي داشتن اين وسيله مناسب است؟ سپس از او بخواهيد فكر كند و دلايلش را به شما بگوييد. زماني كه كودك شما سعي مي‌كند به خوبي فكر كند و به شما پاسخ دهد او را تشوق كنيد و حتي پاداش‌هايي را براي او در نظر بگيريد. با اين كار كودك شما به فكر كردن در مورد مسائل كسب و كار و مسائل مالي علاقه‌مند مي‌شود.

الگوي عملي مناسب

خواه يا ناخواه كودكان از والدين خود الگوبرداري مي‌كنند. با افزايش سن آن‌ها و آشنا شدنشان با مفهومي به نام پول به رفتار والدن خود با پول نيز دقت بيشتري مي كنند. پس سعي كنيد در حضور كودكان به گونه‌اي با پول رفتار كنيد كه الگوبرداري از آن بتواند باعث رشد هوش مالي آن‌ها شود. پس براي افزايش هوش مالي كودكان، والدين بايد به رفتارشان با پول در حضور بچه‌ها دقت كافي را داشته باشند. به عنوان مثال والديني كه علاقه آن‌ها به خرج كردن پول بيشتر از پس‌انداز آن است و اين رفتار را در حضور كودك نيز انجام مي‌دهند احتمال خيلي زيادي وجود دارد كه كودكان آن‌ها نيز در آينده چنين رفتاري را پول داشته باشند.

پول توجيبي

 

با آموزش هوش مالي به كودكان در آينده آن‌ها را به فردي ثروتمند تبديل كنيد6

 

معمولا سنين ۶-۷ سالگي زماني است كه كودك قادر خواهد بود بيشتر چيز‌هايي كه لازم دارد را خودش خريداري كند. پرداخت پول توجيبي منظم باعث پس‌انداز منظم‌تر و البته خرج كردن منظم‌تر پول توسط كودكان خواهد شد. يكي از بزرگترين اشتباهات والدين اين است كه به كودك پول توجيبي نمي‌دهند و در مقابل مي‌گويند كه هر وقت كودكمان به پول نياز داشت به او مبلغي را كه بخواهد، مي‌دهيم. اين كار يك اشتباه بزرگ است.

هوش مالي به كودكان

بايد در انتخاب پول توجيبي كه به كودكان پرداخت مي‌شود دقت زيادي انجام شود و مقدار مناسبي براي آن بر اساس سن كودك، وظايفي كه بر عهده دارد و همچنين شرايط كودك تعيين شود. سعي كنيد هميشه كودكان را تشويق كنيد كه بخشي از پول توجيبي خود را پس انداز كنند و براي خرج كردن بقيه آن نيز به صورت منطقي و معقول عمل نمايند. هيچگاه از پول توجيبي به عنوان يك ابزار تنبيهي استفاده نكنيد.

زماني كه كودك شما مي‌خواهد پول توجيبي كه به او مي‌دهيد، افزايش يابد با او صحبت كنيد و دلايلش را براي اين افزايش بشنويد و اگر غير منطقي بودند به او توضيح دهيد كه نمي‌توانيد با خواسته او موافقت كنيد و دلايل مالي منطقي را به او ارائه دهيد. به اين نكته توجه كنيد كه پول توجيبي زياد مي‌تواند باعث شود كه كودك شما به ولخرجي عادت كند.

ثروت ثروتمند شروع آموزش هوش مالي در سنين كودكي هوش مالي

تشويق كودك به كسب درآمد

در كنار پول توجيبي كه به كودك مي‌دهيد او را تشويق كنيد كه با انجام برخي كار‌ها درآمدي را براي خودش به دست بياورد. به عنوان مثال اگر مغازه‌اي داريد، مي‌توانيد ساعتي از روز را مشخص كنيد كه كودك شما در تميز كردن و مرتب كردن مغازه به شما كمك كند و شما در قبال آن مبلغي را به او بدهيد. يا اينكه با او قرار بگذاريد كه اگر هر روز حياط خانه را تميز كند مبلغي به عنوان دستمزد اين كار به او خواهيد داد. تشويق كردن كودكان به كار كردن در محيطي بي خطر و امن باعث خواهد شد كه او از همان سنين لذت كسب درآمد را حس كند و همچنين باعث افزايش اعتماد به نفس و مسئوليت‌پذيري در كودك خواهد شد.

اعتماد به نفس اعتماد به نفس اكتسابي اعتماد به نفس سريع پول پول داشتن

تعيين اهداف مالي توسط كودكان

 

با آموزش هوش مالي به كودكان در آينده آن‌ها را به فردي ثروتمند تبديل كنيد7

 

كودك خود را تشويق كنيد كه از همان سنين كودكي براي خواسته‌هايش اهداف مالي تعيين كند. به عنوان مثال اگر كودك شما مي‌خواهد يك كفش اسكيت بخرد از او بخواهيد كه براي آن هدف مالي تعيين كند و مشخص كند براي رسيدن به هدف خود به چقدر زمان و چقدر پول احتياج دارد. از او بخواهيد كه مشخص كند در چه زماني و با چه مقدار از پس انداز پول توجيبي كه به او مي‌دهيد، قادر خواهد بود قيمت يك كفش اسكيت را بپردازد. سعي كنيد او را براي انجام اين كار تشويق كنيد مثلاً به او بگوييد در صورتي كه بتواند در زماني تعيين شده ۷۰% از مبلغ كفش اسكيت را پس‌انداز كند شما بقيه اين مبلغ را به او كمك خواهيد كرد.

آماده كردن كودك براي شكست‌هاي مالي

به كودك خود بياموزيد كه شكست مالي ممكن است براي هر كسي پيش بيايد. سعي كنيد در اين مورد با او حرف بزنيد و او را با شرايط ناخوشايند مالي نيز آشنا كنيد. به او ياد بدهيد زماني كه در رسيدن به اهداف مالي تعيين شده شكست مي‌خورد، نبايد نا اميد شود و در عوض بايد دلايل شكست را بررسي كرده و در موقعيت‌هاي بعدي از اين تجربه استفاده كند. مطمعناً كودك شما اشتباهات مالي زيادي خواهد كرد اما اين اشتباهات مي‌تواند براي او خيلي مفيد باشد چرا كه اگر به او كمك كنيد تا دلايل اين اشتباهات را پيدا كند و از آن‌ها درس بگيرد در واقع كمك بزرگي به تقويت هوش مالي كودك خود كرده‌ايد.

آشنايي كودكان با پول‌هاي رايج آموزش هوش مالي به كودكان

نتيجه‌گيري

هوش مالي را مي‌توان از طريق تمرين و آموزش تقويت كرد و اگر اين آموزش‌ها از سنين كودكي شروع شوند به طور حتم تأثير بيشتري خواهند داشت. در اين مقاله به نكاتي پرداختيم كه يادگيري و توجه به آن‌ها مي‌تواند به آموزش كودكان به منظور تقويت هوش مالي كمك بسيار زيادي بكند. اين نكته را فراموش نكنيد كه موفقيت در مسائل مالي تاثير همه جانبه‌اي بر كيفيت زندگي يك فرد خواهد گذاشت پس لازم است كه با تقويت هوش مالي كودكان آن‌ها را براي موفقيت در زندگيشان آماده كنيم.

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.